Lupauksia antava alkupuolikas
Julkaistu: 14.07.2023 20.36

Lupauksia antava alkupuolikas

KJP:n pelaajaringin laajuudesta saa hieman kuvaa, kun näkee voitokkaiden kotiotteluiden riemuringin koon.


Lupauksia antava alkupuolikas

Materiaalin ja sarjaohjelman perusteella KJP:llä on hyvät saumat kerätä enemmän pisteitä kuin viime kaudella.

KJP on jalkapallon Kolmosessa lähes tarkalleen samassa vauhdissa kuin vuotta aiemmin. Kaudella 2022 joukkue keräsi sarjaohjelman puoliväliin mennessä 20 pistettä, tällä kaudella 19.

Ennuste on kuitenkin selkeästi se, että kuluvan kauden päätteeksi pistesaalis tulee ylittämään viime kauden pisteet (33), vieläpä melko helposti.

Tähän on useampiakin syitä, mutta kaksi perustelua nousee yli muiden: Joukkueen materiaali on nyt oikeasti leveämpi kuin edellisellä kaudella, eikä ylimääräistä pelirasitusta ole tiedossa enää laisinkaan.

Viime kesänähän ensin Suomen Cup ja myöhemmin Region’s Cup tuntuivat jonkin verran jaloissa, mutta erityisesti mielialoissa. Sexypöxyt-kotitappion jälkeen joukkue keräsi enää vaivaiset 4 pistettä ja oli jopa kotonaan melkoinen pisteautomaatti.

Tänä vuonna cupit on hyvästelty ja keskittyminen kohdistuu enää pelkästään sarjapeleihin. Joukkuetta on myös kyetty täydentämään täsmähankinnoilla edellisvuotta tehokkaammin, mikä tukee myös ennustetta paremmasta pistepotista. Silti, vaikka pinnoja tulisikin enemmän, on erittäin vaikeaa arvioida, mihin ne riittävät. Taulukon keulaa ja häntää lukuun ottamatta rypäs on niin tasainen, että loppukierroksilla yksikin piste suuntaan tai toiseen voi tietää parin pykälän nousua tai luisua.

Vaikka viime kauden ekstrapeleistä jäikin luu käteen, aina voi muistuttaa siitä, kuinka lähellä jättipotti lopulta oli. Esimerkiksi Suomen Cupissa KJP:n tien katkaissut Salon Palloilijat pelaa nyt Ykkösessä ja ihan hyvällä tasolla keskiryhmässä.

Permanentista ei toivoa

Kuten on moneen kertaan muistutettu, Kolmonen on nykyään tasoltaan urheilullinen ja vaativa, mutta silti puhdas amatöörisarja. Pelaajat eivät tienaa itsensä likoon laittamisesta, joten vaikka mukaan lähtevien sitoutuminen olisi kuinka hyvällä tasolla tahansa, ammattilaissarjaan sitä ei voi verrata. Poissaoloja siis tulee useista syistä ja ne on vain hyväksyttävä.

Näin ollen kaunis haave mahdollisimman kiinteästä kokoonpanosta on todellakin vain haave. KJP on käyttänyt 11 ensimmäisessä ottelussaan 29 pelaajaa.

Vaikka valmennus joutuu tiukoille, kolikon toisella puolella on vanha totuus siitä, että pelaaminen sekä kehittää että motivoi paljon enemmän kuin treenaaminen ja penkin kuluttaminen. Ja KJP:n perustehtävä on nimenomaan pelaajien kehittäminen.

Oman mausteensa kauteen on tuonut yhteistyösopimus Kotkan Kirin kanssa. Kiri pelaa Viitosta, mutta sielläkin saa maistaa tosi pelaamisen tunnetta. Moni KJP:n nuori ja toki vähän kokeneempikin pelimies on käynyt auttamassa kotkalaisia ja saanut siinä samassa tärkeitä minuutteja.

- Ollaan pystytty kierrättämään pelaajia yhteistyön vuoksi tosi hyvin. Ja pelaaja kyllä haluaa pelata sarjatasosta riippumatta. Yhteistyöstä on ollut molemmille hyötyä, ja olihan Tomas Turunen meille sellainen täsmäapu, josta on syyskierroksella vielä paljon iloa, päävalmentaja Esa Udd kehaisi.

Kiri-yhteistyö solmittiin viimeisenä mahdollisena päivänä, kun lähempänä sijainnut vaihtoehto ei tuntunut etenevän.

Kuria, kasvua ja ilmettä

Kun Esa Udd listaa kolme alkukaudesta eniten lämmittänyttä asiaa tai tapahtumaa, ykköseksi nousee kurinalainen puolustus. Kaikille ei voi pärjätä nopeudessa, mutta kun varmistukset toimivat, se näkyy myös tilastoissa.

- Ollaan päästetty 7 maalia vähemmän kuin viime vuonna tässä vaiheessa. Siihen olen tosi tyytyväinen, Udd myhäilee.

Vastaavasti maaleja on tehtynä selvästi vähemmän, kuin vuotta aikaisemmin. Maaliluvuissa niiden arviointi riippuu pitkälti siitä, tarkasteleeko niitä yleisö vai kokenut pelaaja. KJP:n maalivahti Ville Iiskola on monesti sanonut pelaavansa mieluummin 1-0- kuin 6-5-otteluita.

Maalin makuun on tähän mennessä päässyt 10 pelaajaa. Maaleissa KJP on selvästi viime kautta perässä (31-23), mutta vastaavasti oma pää on pitänyt kahta pieleen mennyttä matsia lukuun ottamatta hyvin.

Varoituksia joukkueella on sarjan kääntöpaikalla koossa 19, viime vuonna kortteja oli katseltu 21 kertaa. Punaisia ei ole tullut ensimmäistäkään, mutta mustapaitoja on rikottu punaisen arvoisesti useamminkin.

Udd listaa kahdeksi muuksi lämmittäväksi plussaksi nuorten pelaajien kasvun ja joukkueen ilmeen. Virkamiesfutiksesta ei todellakaan puhuta.

Jatkuu Meripäivillä

Valmentajien mielestä jokainen peli on yhtä tärkeä, eikä focus voi olla kerrallaan kuin yhdessä ottelussa.

Kentän laidalta huutelija voi sen sijaan esteittä poimia sarjaohjelman jälkipuolikkaasta ne mielestään tärkeimmät pelit, joiksi valitsen Jäntevän Kotkassa 29.7., Haminan kotona 24.8. ja Kotajärven Pallon niinikään kotona 30.9.

Jäntevä-pelissä mitataan KJP:n aika ajoin liikaa heilahtelevaa keskittymistä. Jäntevä pystyi suoriutumaan alkupuolikkaasta ilman pisteen pistettä, eikä yksikään vakavissaan johonkin sarjaan lähtevä joukkue halua olla tilastovitsi.

Näin ollen matsi tulee KJP:n kannalta pahimpaan mahdolliseen aikaan, pitkän kesätauon jälkeen joukkueen treenattua loman jälkeen reilun viikon. Kun vielä pelipaikka on todellakin Karhulan ahdas tekonurmihäkki, maalinteon tuska pitäisi saada poikki keinolla millä hyvänsä jo ensimmäisellä puoliajalla.

- Jäntevä tarjosi vaihtoehtoiseksi kentäksi Puistolaa, mutta kun kävin katsomassa sen, kentän kunto näytti pelaajille vaaralliselta. Jäntevä-peli on kuitenkin meripäivälauantaina, enkä olisi siitä muutenkaan ihan niin huolissani, Udd muistuttaa.

Pukukopin ovi aukeaa

Hamina alkaa olla nousun kannalta jo jonkinlaisessa sillassa, mutta joukkueesta löytyy kyllä tasoa. Kevätkierroksella vallien välissä peli meni lopussa todella rumaksi ja Pallo-Kissoja karjui sivurajalla huomattavasti enemmän, kuin säännöt sallivat.

- Kauden synkimmät hetkemme ovat mielestäni olleet kolme lopputulokseltaan huonoa peliä, Mikkeli, Kotajärvi ja Haminan 90+4 tekemä voittomaali.

HaPK-uusinnassa KJP:n on kyettävä näyttämään, että se hallitsee hermonsa, pitää kielensä kurissa ja kaataa Haminan pelaamalla eikä tönimällä. Ja tietysti kannattaa myös todistaa kissoille, että Kouvolassa pukukoppien ovet saa auki ilman rautakankea.

Kotajärvi-pelissä syyskuun päättyessä KJP pelaa kunniasta, sillä se ei ole voittanut lemiläistä kesäilmiötä vielä kertaakaan, vaikka paperilla joukkueiden välillä on huikea ero.

Vaikka jalkapallo onkin mitä parasta kesäviihdettä myös maalaismaisemissa, KoPa on ilman pelipaikan vaihtoa jo olosuhdesyistä ylimmällä mahdollisella tasollaan, eikä juniorijoukkueita löydy ainakaan Palloliiton sarjoista.

Siis kiusankappale, joka on vihdoin pakko voittaa.

Kärkiryhmät kotiin

Kotajärven ja HaPK:n lisäksi KJP saa kotiinsa MyPan, toistaiseksi otteillaan yllättäneen Peli-Karhut, Kultsun ja laidasta laitaan soutavan Imatran. Vieraspeleistä selvästi pahin tulee olemaan Union Plaani, eivätkä Mikkelin-reissutkaan ole helppoja.

Ehkäpä juuri Plaani-kotivoitto oli kuluvan kauden kulminaatiopiste. Täysi pistepotti aina vaikealta vastustajalta ilman pelin selkeää hallintaa antoi itseluottamuspiikin, jonka turvin toinen perinteisesti vaikea joukkue Kultsu kaatuikin sitten täysin ansaitusti järkevän pelin ja onnistumisten kautta.

Kunhan löytynyt vire ei katoa tauon aikana, loppukaudesta tulee hyvinkin kiinnostava.

- Markku Lintula -


MyPaa vastaan KJP lähti liian varovaisesti ja alkoi hyökätä vasta pelin oltua selvä. Omissa korkeuksissaan liikkuva Joosua Erjanko puski vaarallisesti, eikä Jari Hasselin käsivirhe ollut kaukana.


Plaani-peli oli KJP:lle ehkä jonkinlainen vedenjakaja. Kookas vastustaja olisi ansainnut tasapelin, mutta kun Niko Nakari, Jussi Lanu ja kumppanit venyivät voittoon, se vahvisti uskoa loppukauteen.


Haminassa pukukoppi 1:n ovi on rakosillaan, mutta 2:n ovi lukossa. Peli viivästyi noin 20 minuuttia, mihin saattoi mennä hyvin valmistautuneen KJP:n paras lataus.




Kaksinkamppailuvoimaa KJP:llä on riittävästi, mutta otteluiden välillä on ollut liikaa eroa itsensä likoon laittamisessa. Kuvan pääpelitilanteessa Tiitus Mäkinen ei pelkää mahdollisia kolhuja.


#meidänkjp #unelmienjalkapallokenttä #visitkouvola #kouvola #urheilukaupunki #KJP #montajoukkuettayksiseura #kouvolanjalkapallo #kaakonkolmonen #futiskouvola #kouvolanjalkapalloonkjp

KJP - Kouvolan Jalkapallo

Savonkatu 23, 2 krs.

45100 Kouvola


Toimisto avoinna:

sopimuksen mukaan
toimisto@kouvolanjalkapallo.fi


Y-tunnus: 2874407-9


Pankkiyhteys
BIC    OKOYFIHH
IBAN  FI28 5750 0120 3352 20