Kahden Villen yhteistyö jatkuu edelleen KJP:n väreissä
Julkaistu: 28.01.2023 17.49

Kahden Villen yhteistyö jatkuu edelleen KJP:n väreissä

Sami Hyypiä -areenalla on täysi tohina päällä. Hallin pohjoispäädyssä Ville Lehtinen kohottelee vuoroin punaista, vuoroin valkoista muovitötteröä. Niiden perusteella kolmion keskellä kulloinkin pelaavan maalivahdin pitää tietää avauksen suunta.

Maalivahdin havainnoinnin tarve ja jalalla pelaamisen määrä ovat vain muutaman tv-pelin vuodessa katsovalle perusseuraajalle ehkä jopa yllätyksiä, sillä moni mieltää maalivahdin tehtäväksi pallojen pysäyttämisen. Yllätyksiä ne eivät ole maalivahti Ville Iiskolalle ja maalivahtivalmentaja Ville Lehtiselle, eivätkä miehiä yllätä myöskään toistensa jutut tai mielipiteet. Tuntemus on sattuneesta syystä vankka.

- 26 vuotta on oltu jalkapalloasioissa kimpassa, tammikuusta 1997, Ville Lehtinen muistuttaa.

Kaksikon yhteinen taival jatkuu edelleen Kouvolan Jalkapallon KJP:n edustusjoukkueessa. Sopimukset syntyivät tammikuun puolivälissä, mutta molemmilla oli menneen kauden peruina melko selvä käsitys jatkosta jo aiemmin.

- Essi ja Make (Esa Udd ja Markku Kokko) toivat hommaan viime kaudella hyvää ilmapiiriä ja hyvää pöhinää. Kun sain lisäksi joukkueen muilta kokeneilta pelaajilta signaaleja heidän jatkostaan, sekin vaikutti asiaan. Tässä iässä on hyvä, että ympärillä on pelaajia, joilla elämäntilanne on suunnilleen samanlainen kuin itsellä, seuraavaksi 38 vuotta täyttävä Iiskola luettelee.

- Päävalmentaja Esa Udd on tyytyväinen Iiskolan ja Lehtisen jatkoon. Iiskola on luontainen johtajatyyppi ja esimerkillinen pelaaja, jollaista meidän kokonaisuutemme ehdottomasti tarvitsee.

Järjestelyjä ja sitoutumista

Samanlainen elämäntilanne tarkoittaa muun muassa sitä, että peliuran jakoa rytmittävät työ ja perhe. Viime kaudella KJP:n rutinoitu kaarti teki hyvin töitä järjestelläkseen pääsyn peleihin ja harjoituksiin, ja alkukaudesta tulostakin tuli.

- Tosin ehkä pallo vähän pomppi meille joissakin otteluissa. Kun sitten tuli myös loukkaantumisia, eikä se pallokaan enää pomppinut, se näkyi tuloksessa, Iiskola jatkaa.

Eli loppukaudesta tuli enemmän tappioita kuin voittoja, mutta kummallakin on oma tehtävänsä prosessissa, jossa pelaaja arvioi jatkohalujaan.

- Itse jatkan niin kauan kun nautin pelistä, eli voitot tuntuvat hyvältä ja tappiot harmittavat - tietenkin, mikäli mahdun joukkueeseen. Tässä iässä liikunta on tärkeää, mutta totta kai rasituksen ja levon suhteesta huolehtiminen on vuosi vuodelta tärkeämpää.

Stadion jäi haaveeksi

Ville "Kinkku" Lehtisen jatkopäätös alkoi muovautua siinä vaiheessa, kun KJP hävisi hyvän taistelun jälkeen helsinkiläiselle Sexypöxyille Region's cupin välierässä. Stadion ja peräti Nelosesta tulleen toisen finaalijoukkueen HyPS:n vuoksi myös todennäköisesti kansainväliset pelit jäivät niukasti haaveeksi.

- Jännitän pelejä edelleen todella paljon, ja kun välierässä kävi miten kävi, ajattelin, että ei tähän ainakaan voi lopettaa. Olen miettinyt myös sitä, miten pallo olisi pomppinut sarjassa siinä tapauksessa, että olisimme pudonneet cupeista aikaisemmin, kokenut maalivahtivalmentaja tunnustaa.

Myös joukkueurheiluun liittyvä yhteisöllisyys oli Lehtiselle vahva kannustin jatkolle kuten pitemmälläkin Villellä. Ja toki myös liikunta, sillä maalivahtivalmentaja potkii, heittää ja pyrähtelee treeneissä siinä missä pelaajakin.

- Minulla on 10 vuotta enemmän mittarissa kuin tällä toiselle Villellä. Olen ottanut tavaksi käydä ennen jokaista harjoitusta punttisalilla, Lehtinen paljastaa.

KJP:n valmennusporras on päässyt tutkailemaan alustavaa Kolmosen lohkoaan. Pisin pelireissu Savonlinnaan näyttää jäävän pois, mutta vaikka matkat lyhenevät, lohko tulee muuten olemaan todella tiukka. Nousija Jäntevä on arvoitus, mutta lohkon perinteiset pisteautomaatit ovat ensi kesänä pykälää alempana Nelosessa.

- Helppoja pelejä ei tule olemaan. Me saamme kyllä kokoon ihan hyvän joukkueen, mutta loukkaantumisia ei saisi tulla samalla tavalla kuin viime kaudella, Lehtinen painottaa.

- Ja joukkuepuolustusta on parannettava viime kaudesta tuntuvasti. Itse nautin paljon enemmän 1-0-voitosta kuin 6-5 päättyneestä pelistä, sille se kertoo joukkueesta paljon enemmän kuin hawaiji-pelit, Iiskola jatkaa.

Vahdit vain pitenevät

Kuten todettua, maalivahdin 90-minuuttinen on nykyään paljon paljon muutakin kuin pallojen pysäyttelyä.

- Viimeisen 10 vuoden aikana jalalla pelaaminen ja pelintekijänä toimiminen on lisääntynyt todella paljon, ja minäkin muistan vielä sen ajan, kun maalivahti sai ottaa syötön omilta käteen, Iiskola naurahtaa.

Ville Lehtinen on pannut merkille myös maalivahtien pitenemisen.

- Esimerkiksi Valioliigassa ei enää juuri näe alle 190-senttisiä maalivahteja.

193-senttinen Iiskola tietää, mitkä paikat ovat maalivahdille kriittisiä. Selkää ja keskivartaloa täytyy pitää hyvässä kunnossa.

- Squash, padel ja sulkapallo ovat erinomaisia harjoittelumuotoja, koska niissä liikutaan säännöllisesti eteen ja taakse, Ville Lehtinen muistuttaa tietäen lajien kuuluvan työparinsa ohjelmaan.

Varsinaiset kilometrit matsin aikana jäävät maalivahdilla kuitenkin selvästi pienemmiksi kuin vaikkapa sähköjäniksenä ravaavilla laitapakeilla. Ville Iiskola muistuttaakin, että erityisesti pääkopan on oltava kunnossa.

- Fyysinen rasitus ei ole kamala, mutta keskittyneenä täytyy pysyä 90 minuuttia. Jos maalivahti ei ole keskittynyt, takaiskun mahdollisuus kasvaa koko ajan.

Maalivahti Ville Iiskola
Täyttää huhtikuussa 38 vuotta.
Kasvattajaseura PaPe.
Toimii opettajana Kouvolassa.
39 poika-, juniori- ja B-maaottelua.
Pelannut muun muassa MyPan, KuPS:n, TPS:n, RoPS:n ja FC KooTeePeen riveissä.

Maalivahtivalmentaja Ville Lehtinen
Aloitti valmentamisen vuonna 1994.
Valmentanut lähes kaikissa nyky-Kouvolan seuroissa, Liigassa MyPassa.
Työskentelee elintarvikealalla Korian Palvilihalla, mistä lisänimi Kinkku.
Toisen polven palkittu jalkapallovaikuttaja.
Kasvattajaseura Sudet.

KJP:n maalivahtiosasto
Ville Iiskolan ohella valmiina tolppien väliin ovat Riiko Martiskainen ja Mohammad Cheldavi. Viime vuonna huoltajan tehtäviin loukkaantumisen vuoksi hypännyt Tommi Mensonen harkitsee vielä jatkoa.

- Markku Lintula -

Ville Iiskola muistaa ajan, jolloin maalivahti sai ottaa vielä puolustajien palautukset käteen. Nykyisin maalivahtia käytetään pelinteossa tärkeänä osana, hyväpotkuisia tai -heittoisia veskareita, jopa pelintekijöinä


Ville Lehtinen on valmentanut maalivahteja kohta 30 vuoden ajan. Treeneissä valmentajakin saa huhkia tosissaan.


Selän ja keskivartalon kunto on eteen-taakse -liikettä tekeville maalivahdeille tärkeää.

#meidänkjp #unelmienjalkapallokenttä #visitkouvola #kouvola #urheilukaupunki #KJP #montajoukkuettayksiseura #kouvolanjalkapallo #kaakonkolmonen #futiskouvola #kouvolanjalkapalloonkjp

KJP - Kouvolan Jalkapallo

Savonkatu 23, 2 krs.

45100 Kouvola


Toimisto avoinna:

Ma - Pe 10-15 (sopimuksen mukaan)


Y-tunnus: 2874407-9


Pankkiyhteys
BIC    OKOYFIHH
IBAN  FI28 5750 0120 3352 20