KJP - Union Plaani  2 - 1

Kouvola, Keskuskenttä N

Viitosen maalipyssy pysäytti Plaanin

Joukkueiden parhaat vastakkain. Tomas Turunen kauhoo palloa väljemmille vesille Jari Mularin ulottumattomiin.

KJP nappasi jalkapallon Kolmosessa torstaina pitkästä aikaa täyden pistepotin nitistämällä sille yleensä erittäin vaikeaksi vastustajaksi osoittautuneen Union Plaanin 2-1 (2-1). Pisteet menivät helteisellä Keskuskentällä reippaasti tyylipisteiden edelle, sillä Plaani vei toista puoliaikaa niin selvästi, että tasoitus roikkui harvinaislaatuisesti ilmassa 45+7 minuuttia.

Voiton takuumies löytyi KJP:n maalitolppien välistä. Muun muassa KTP:ssä, MyPassa ja viimeksi Peli-Karhuissa pelannut Tomas Turunen tuli estyneen Ville Iiskolan tuuraajaksi – ja millä tavalla.

Siinä missä risteilymatkustajia viihdytti aikanaan Seitsemän seinähullua veljestä, Turunen nappasi kiinni vähintään seitsemän seinävarmaa maalia. Mukana oli niin uskomattomia maaliviivasukelluksia, että Plaanin vaihtopenkkikin alkoi menettää uskoaan jo ennen loppuvihellystä.

- Ei kai niitä sentään seitsemää ollut...ai että oli. No, oli tosi kiva pelata taas maalilla. Viimeksi olin maalivahtina kaudella 2021, ja tällä kaudella olen pelannut Viitosta Kotkan Kirissä kenttäpelaajana, Turunen paljasti.

KJP:llä ja Kirillä on farmisopimus, joten KJP:n päävalmentaja Esa Udd tuntee Turusen itsekin Kirissä kentällä viihtyneenä hyvin.

- Kirissä olen pelannut kärkimiehenä ja tehnyt tähän mennessä yhdeksän maalia, mutta Esan kanssa on ollut puhetta siitä, että jos tarvetta tulee, niin voin tulla auttelemaan, Turunen selvitti.

Alle kolmekymppinen Teemu ja Tuomo Turusen velimies on toki pelannut kentällä aikaisemminkin, eli maalilukemat eivät ole tulleen sentään aivan puskista.

Kaksi erikoistilannemaalia

KJP on edellisillä kierroksilla tuskaillut maalinteon kanssa, eikä pelitilannemaalia nähty torstainakaan. Ensimmäisen laukoi pilkulta jo 4. minuutilla Jan Rytilahti, kun Olli Sälpäkivi repi rankkarialueella Niko Nakarin nurin.

2-0 syntyi sivurajaheiton jälkkäristä. Plaani sumputti maalin edustan tehokkaasti, mutta kakkospallo saatiinkin taustalle Riku Venäläiselle, jonka pommi paukahti sisään pakkien välistä 11. minuutilla.

Tämän jälkeen ensimmäinen puoliaika aaltoili tasaisena. KJP:llä oli tilaisuus naulata ottelu, kun Rytilahti pelasi hienolla pyöräytyksellä ja oikea-aikaisella pistolla Nakarin vauhtiin oikealla, mutta kun Nakarin veto pamahti pystytolppaan, reboundi tuli juuri Rytilahdelle niukasti väärässä kulmassa ja jatko meni ohi.

Lähes perään nähtiin toinen tolppa, nyt ratkaisevampi. KJP:n jotenkin veltot purkuyritykset päätyivät lopulta siihen, että Plaani tulitti Nakarin tavoin oikeaan pystypuuhun, mutta tällä kertaa palautuspallo tuli juuri oikeassa kulmassa Johannes Karjalaiselle, jonka vapaalle vedolle Turunenkaan ei voinut enää mitään.

Henkinen lukko

Jalkapallo on lajina täynnä tilastollisia täys- ja puolitotuuksia. Näistä yksi on se, että takaisku juuri ennen taukoa voi olla kohtalokas, jos se kohdistuu joukkueeseen, joka luuli pääsevänsä pukukoppiin hyvissä fiiliksissä.

Torstaina näytti tapahtuvan juuri näin. Toinen puoliaika oli kameramiehen 43-vuotisen uran pisimpiä, mikä ei ollut pelkästään Plaanin hyvyyttä. KJP:n otteissa oli harmillisen paljon pientä ajoitus- ja arviointivirhettä, mikä on usein tyypillinen viesti rentouden puuttumisesta.

Eli vielä kertauksena: Turunen pelasti voiton saaden tosin tilannekohtaisesti apua, milloin keltäkin. Täysin tai ainakin lähes ehjään iltapuhteeseen ylsi silti vain lähinnä Riku Venäläinen, joka ei tiukoissa paikoissa sortunut kikkailemaan, vaan pani palloa juuri oikeaan suuntaan.

- Oli kyllä tärkeät pisteet. Se on viime peleissä ja myös tässä pelissä harmittanut, että emme pysty oikein tekemään tilanteista maaleja. Nytkin oli vielä aivan lopussa useita paikkoja ratkaista peli lopullisesti, Venäläinen pohti.

Totta tämäkin. Vaikka Plaani eli kavereiden tai ainakin vastustajien kesken Heinolan Betoni veikin toista puoliaikaa, 3-4 maalin ainekset oli kotijoukkueellakin. Sää ja kilometrit kuitenkin vaativat veroaan, eivätkä edes mustapaitojen ikiliikkujat pysty mahdottomiin.

Lopun päästä päähän -juoksukisassa molemmilta hylättiin yksi maali paitsiona, vieläpä täysin oikein.

Yli kuukauden kotitauko

KJP:n lohkossa MyPa porskuttaa kärkipaikalla ja taulukon toisessa päässä Jäntevä on jo nahkansa myynyt.

KJP nousi voittonsa ansiosta 16 pisteeseen, eli vähimmäistavoitteeksi asetettu sarjapaikka astui tukevan askeleen lähemmäs. Vaikka sarja ei ole vielä edes aivan puolivälissä, Jäntevän 0 ja LaPan 4 pistettä tietävät, että Uddin suojateilla on aikaa hengähtää ja treenata.

Treeniä tarvitaankin, sillä alati vaihtuva alakerran miehitys ei ole millään muotoa optimitilanne.

Turusen ja Venäläisen jälkeen tasaisimman iltavuoron työsti Jan Rytilahti, ja pistesijat menivät varmaankin Oskari Nurmiselle ja Jussi Lanulle.

Plaanin parhaat olivat Jari Mulari ja Eetu Vahekoski.

Heinäkuussa Suomi lomailee ja tavallaan niin myös jalkapallon Kolmonen. KJP:llä on alkukuusta vieraspeli Joutsenossa ja kuun lopulla Kotkassa Jäntevää vastaan. Seuraavaan kotipeliin kuluu siis viitisen viikkoa, kun MyPa tulee Keskuskentälle elokuun alussa. Alkuperäinen pelipäivä 3.8 asettuu samalle illalle kuin KJP Superpesiksen kotiottelu, joten korvaavaa pelipäivää sovitellaan.

Torstain ottelun tuomitsi Tuomas Karhu, joka oli fyysisessä väännössä melkoisen haasteen edellä. Alku meni ihan jämäkästi, mihin saattoi vaikuttaa jopa vierasjoukkueen ehkä harkitsematon psyykkaus ennen ottelua.

- Markku Lintula -

Niko Nakari on nurmen pinnassa ja pilli soi. Tuomari oli ehkä hieman huonosti sijoittunut, mutta pilkku se kumminkin oli.

Riku Venäläinen tykitti boksin vasemman nurkan tuntumasta rajaheiton jälkitilanteen tarkasti maaliin.

Täysi pistepotti maistui, kuten KJP:n Markku Kokon ja Esa Uddin reaktioista voi päätellä. Artturi Mannonen ja Miika Järvenkylä ottavat pykälän rauhallisemmin.

Tästä tilanteesta Plaani otti lämpöä, kun Niko Nakari ja Tomi Järvinen törmäsivät yhteen. Järvinen oli kuitenkin 16:n alueen ulkopuolella, jolloin pallontavoittelutilanteet ovat kuin kahden kenttäpelaajan vääntöjä.

#meidänkjp #unelmienjalkapallokenttä #visitkouvola #kouvola #urheilukaupunki #KJP #montajoukkuettayksiseura #kouvolanjalkapallo #kaakonkolmonen #futiskouvola #kouvolanjalkapalloonkjp

Tilastot

2 - 1

Union Plaani
(2-1)
4'MaaliRytilahti Jan
11'MaaliVenäläinen Riku
46'MaaliKarjalainen Johannes