KJP Miehet Edustus, Miesten Kolmonen

KJP - Edustus IPS  4 - 3

Keskuskenttä N

KJP löysi ryhdin ja otti kotivoiton

Jalkapallo on ihmeellinen peli. Kouvolan Jalkapallon KJP:n ja Imatran Palloseuran välistä Kolmosen ottelua lauantaina Kouvolassa oli pelattu reilut 16 minuuttia, kun vieraat johtivat 2-0, vieläpä täysin ansaitusti. Pelistä näytti tulevan kotijoukkueen näkökulmasta todella pitkä.

Vielä 75 minuutin kohdalla IPS Edustus oli pitänyt palloa kotijoukkuetta ahneemmin suunnilleen suhteessa 65-35, mutta loppuvihellyksen soidessa KJP pääsi juhlimaan kauden ensimmäistä kotivoittoaan lukemin 4-3 (1-2).

Paitsi että matsi toi ensimmäisen kotivoiton, se oli myös ensimmäinen Keskuskentällä. Luonnonnurmi tai lähes 25 asteen lämpötila eivät sinällään auttaneet KJP:tä, mutta kahden edellisen ottelun tulossaldo sen sijaan auttoi.

- Oli kaksi tappiota alla, joten päätettiin, että nyt sitä sydäntä pitää löytyä. Ja taistelua todella löytyi, hattutempun kiskaissut ja kauden maalimääränsä 10:een nostanut Oskari Nurminen hehkutti.

IPS:llä hyvät ainekset

Ottelun alku ei hyvää luvannut. IPS:n alakerran hieno pitkä pallo jäi Jari Reposen koukkuun niin täydellisesti, että alakerta seurasi johto-osumaa ajassa 2.19 sopuisasti selkäpuolelta.

Shokkialun jälkeen KJP:n selviämistaistelu oli välillä kiikun kaakun, mutta alakerta laittoi kroppaa likoon, keskikenttä juoksi avuksi ja maalivahti Ville Iiskola otti koko matsin minuutit laskien kiinni viisi varmaa.

Joka tapauksessa 17. minuutilla ottelu näytti jo ratkeavan, kun Kalle Reponen sijoitti rankkarin ohi Iiskolan. Rankkari oli periaatteessa turha, sillä Iiskola olisi ehtinyt pistoon, mutta puolustus ehti ensin hyökkääjän kinttuun, eli pilkku oli oikeutettu.

IPS pelasi keskikentällä erittäin vahvasti. Pallo siirtyi nopeasti leveydessä puolelta toiselle, eikä rakentajien tekniikassa ollut moitteen sijaa.

Miten sitten periaatteessa voitossa kaksin käsin roikkunut joukkue voi hävitä? Tähän löytyy muutamia syitä, joista kokemattomuus on ehkä olennaisin. Perustaidot eivät auta silloin, kun pitää tehdä nopeasti valinta, ja juuri hyökkäyksen valinnoissa IPS oli heikoimmillaan. Toinen ongelma oli oman puolustusalueen erikoistilanteiden lukemisessa, eli jos tarkkoja ollaan, imatralaisten ongelmat eivät tarvitse ratketakseen kuin aikaa ja pelintunteja.

Nurminen kolme, Mänttäri yksi

Täydellisen 20 minuutin alakynnen jälkeen KJP alkoi saada pelistä kiinni. 25. minuutin kohdalla KJP sai heiton oikealta. Jussi Lanun pitkä heitto sekoitti imatralaisten pakan, jolloin pallo ajautui yhdellä kosketuksella keskelle Oskari Nurmiselle, joka pamautti pienen maskin takaa varmasti 1-2.

Toisen puoliajan alku oli jälleen vaikea kotijoukkueelle, mutta pala kerrallaan kenttä saatiin järjestykseen niin, että Joni Mänttäri hyödynsi 57. minuutin kohdalla IPS:n maalivahti Leevi Koskimäen seikkailut tuloksekkaasti. IPS purki puolittain, mutta Mänttäri ajoi 20 metrissä kiinni palloon, juoksi tyhjät pois ja sijoitti hienosti takakulmaan.

Tasoituksen jälkeen taistelutanner ei ollut hetkeen kummankaan hallinnassa, kunnes vieraiden Eetu Könönen teki helpohkon maalin kuluvalle kaudella tyypillisessä tilanteessa, jossa hyvä syötö jättää liikaa tilaa puolustajien väliin.

No, maalin tappio sarjan suosikkeihin hiipineelle joukkueelle ei olisi paha, ajatteli moni katsomossa. Oskari Nurminen oli kuitenkin toista mieltä.

Heti Könösen maalin jälkeen kentälle vaihdettu Miikka Äijö hurmasi kokemuksellaan ottamalla boksissa rauhassa pallon haltuun ja antamalla sen eteenpäin saatuaan kaksi pakkia kimppuunsa. Oskari Nurminen täräytti iltapäivän toisen osumansa, eikä tässä vielä kaikki.

86. minuutilla KJP:n keskikenttä voitti pääpallon päästäen Nurmisen karkuun. Kolmesta pakista yksi keskittyi avustavalle erotuomarille vilkutteluun, mutta Ossin vauhti olisi kyllä riittänyt osumaan täyttäkin miehitystä vastaan.

- No olihan se hattutemppu otettava pois. Se on myönnettävä, että kaveri vei peliä puoliaikojen alussa, mutta juuri otteluiden alut ovat olleet meille vaikeita. Vastaavasti sitten vastaiskuihin löytyi tosi hyvin nopeutta, ja kaikki auttoivat puolustusta, Nurminen laskeskeli.

Hyötyä hohdon sijaan

Nurminen osui olennaiseen, sillä tehottoman hallinnan sijaan KJP otti käytännössä sen, mitä otettavissa oli.

Alakerrassa Ville Iiskola piti joukkuetta pystyssä IPS:n myllyttäessä. Laitapakeista Ville Majander laittoi säälimättä kroppaa likoon ja vasemmalla Jussi Lanu on osoittanut kauden vanhetessa aivan uusia ominaisuuksia muun muassa pääpelivoimallaan ja mainioilla rajaheitoillaan.

Toppari Samu Liukkonen luki pelissä yhden tai kaksi hyökkääjän juoksua väärin. Muutoin Liukkonen oli aina ohjaamassa kärkeä pitemmälle ja siis vaarattomammalle reitille.

Puolustusta auttoivat tunnollisimmin terrierimäinen Pyry Kuoppamäki ja joka paikkaan ehtivä Otto Haimi.

Riistopinnoja ottivat myös Tiitus Mäkinen ja maalinkin tehnyt Joni Mänttäri.

Kun Miikka Äijö tuli kehiin, keskikentän bermudan kolmiossa Äijö, Jan Rytilahti ja Riku Venäläinen hoitelivat kokemuksellaan monta sellaista palloa, jotka IPS olisi muuten vienyt. Kunhan Äijö pääsee täyden ottelun kuntoon, hänestä tulee KJP:lle huomattava syömähammas molempiin suuntiin.

Kipsi jalassa voittajia valmentanut Esa Udd onnistui vaihdoissa täydellisesti. Aaro Harju toi alakertaan tuoreita jalkoja ja Jere Sjögren kentälle lisää johtajuutta KJP:lle perinteisesti vaikeiksi viimeisiksi minuuteiksi.

Niko Nakari puuttui flunssan vuoksi. Jarkko Iiskolan polven ristisidevamma pilaa loppukauden, Kalle Sippula jännittä magneettikuvia.

Mutta leveästä ryhmästä on paljon iloa. Kasvutarinat paikkaavat perussotureita.

Turhaa purinaa

Ottelun erotuomari Paul Kirsch hoiti toisen puoliajan lajin hengen mukaisesti, mutta ennen taukoa nähtiin tarpeettomia kommervenkkejä.

Kirsch provosoitui KJP:n penkin sinällään täysin oikeutetuista kortti-huudoista – IPS taklasi kolmesti peräkkäin myöhässä – siinä määrin, että veti kortin taskustaan seuraavan KJP-rikkeen jälkeen etukäteen päätettynä. Näin ei jalkapallossa toimita, etenkään kun ottelu ei ollut erityisen ruma eikä poikkeuksellisen kuuma.

Imatran parhaimmistoa olivat Petrus Eskelinen, Kalle Reponen ja Simo Kurkisuo, joka ilmeisesti sai jonkinlaisen tällin, koska joutui tekemään tilaa Riku Kurkisuolle.

Edellisessä ottelussaan MYPA:n kanssa tasan pelannut IPS olisi voitolla noussut teoreettiseen tasatilanteeseen sarjan kärjessä. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että lohkon voittoon porhaltaa Haminan Pallokissat, joka on kesän edetessä saanut tehonyrkkinsä nurmelle.

Tosin pallo on pyöreä, kuten lauantain pelikin jälleen kerran todisti.

- Markku Lintula -

Miikka Äijö toi vaihdosta tehoa ja turvaa kotijoukkueelle. Tässä lähtee nappisyöttö Oskari Nurmiselle.

Oskari Nurminen sai kympin täyteen, ja samalla maali oli ottelun voittomaali. Polvillaan sadatteleva maalivahti Leevi Koskimäki hakkasi aika ajoin maalitolppia niin, että hanskoista huolimatta kourien täytyy olla mustelmilla.

Joni Mänttäri luki IPS:n maalivahdin seikkailut hienosti ja täräytti puolittaisen purkupallon napanneena vasurilla takakulmaan.

Samu Liukkonen oli KJP:n alakerrassa varma. Tällä kertaa hyökkääjä myöhästyy pahan kerran ja pilli soi.

Tilastot

4 - 3

Edustus IPS
(1-2)
3'MaaliReponen Jari
17'MaaliReponen Kalle
25'MaaliNurminen Oskari
57'MaaliMänttäri Joni
71'MaaliKönönen Eetu
72'MaaliNurminen Oskari
86'MaaliNurminen Oskari